Eğitimin kanayan yarası: İki çocuktan biri açlıkla karşı karşıya

Öğrenci Veli Derneği AKP’nin söz vermesine rağmen uygulamaya geçirmediği okul yemeği için koalisyon kurdu. Sömestr tatilinin başlaması nedeniyle dün birçok ildeki okul önlerinde açıklama yapan dernek üyeleri çocukların krizden etkilenmemesi ve sağlıklı gıdaya ulaşması yönünde çağrı yaptı. Açıklamada “Tüm okul velilerini, demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu kuruyoruz ve katılım için çağırıyoruz” denildi.

OKUL YEMEĞİ ŞART

Veli-Der’den yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığı bir gerçeklikte bir öğrencinin okul yemeği için aylık maliyeti ortalama 1500 TL’dir. Yoksulluğun, zamların artışı ile beraber en az iki çocuğumuzdan biri açlığı, yoksulluğu, yetersiz beslenme sorununu yaşıyor. Gıda enflasyonu OECD ortalamasında 2023’te yıllık yüzde 7 artarken, aynı oran Türkiye’de yüzde 72 oldu. 3 yılda bir yapılan ve 15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen alanlarındaki becerilerini ölçen PISA kapsamında yapılan ankette öğrencilere sorulan sorulardan biri de ‘Geçen 30 günde yiyecek alacak paranız olmadığı için kaç kere yemek yiyemediniz?’ sorusuydu. Türkiye OECD ülkeleri arasında yüzde 19,2 ile son 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için hiç yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke oldu. Ülkemizde en az 5 öğrenciden biri haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Ülke geneli ve okul türlerinin tamamı açısından ortaya çıkan tablonun çok daha vahim olduğu ise çok açık. Yetersiz beslenme, çocuğun okul için hazır bulunuşunu, akademik başarısını ve okula devamını da etkiliyor. Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı okul yemeği. Tüm velileri, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonuna çağırıyoruz.”

Okul terklerinin de ülke tarihindeki en yüksek boyuta ulaştığı da kaydedilen açıklamada “ Yapılan son yönetmelik değişiklikleri ile devamsız olan öğrencilerin MESEM’lere yönlendirilmesi düzenlenmiş, mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan çocukların okula kayıtları sosyal devletin sorumluluğundan çıkarılıp ailelerine bırakılmıştır. Yapılan bu yönetmelik değişiklikleri ve yoksulluğun, zamların artışı ile birlikte gerekli önlemler alınmazsa okul terkleri daha da büyüyecek. Okul yemeği okul öncesinden itibaren her kademe ve tüm okul türlerinde acilen yaşama geçirilmelidir. MESEM uygulamasına son verilmeli, çocukların okullarına dönüşü sağlanmalıdır” denildi. Açıklamada kalıcı saat uygulamasına da son verilmesi gerektiği vurgulandı. Eşit, ücretsiz, kamusal ve laik eğitim verilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada “ÇEDES ve tüm protokoller iptal edilmelidir” denildi. Öte yandan okullara teşvik ve kamu arazilerinin binalarını aktarımlarının sonlandırılması ve özel okullar ile yurtların kamulaştırılması yönünde de çağrı yapıldı. Öğrenciler de, okulda bir öğün yemek, sağlıklı suya erişim, okula ulaşım gibi sorunların çözülmesini istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir