Gazze’de havadan bırakılan yardımlara ulaşmaya çalışan 18 Filistinli öldü

Hamas, Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in saldırıları altında olan Gazze Şeridi’ne uçaklarla gönderilen yardımların hatalı noktalara indirilmesi sebebiyle 18 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Hamas’a bağlı Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada, uçaklardan atılan ve denize düşen yardımları almak isteyen Filistinlilerin 12’sinin boğularak, 6’sının ise yaşanan izdiham sonucu öldüğü aktarıldı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, uçaklarla indirilen yardımların bir kısmının denize, bir kısmının işgal altındaki Filistin topraklarına, bir kısmının ise tehlikeli bölgelere düştüğüne işaret edilen açıklamada, bu durumun yardımlara ulaşmak isteyen Filistinlilerin hayatını tehlikeye attığının altı çizildi. Gazze’ye havadan yardım gönderen tüm ülkelerin daha önce de uyarıldığı ancak durumun tekrarlandığı belirtildi.

‘KARA GEÇİŞLERİNİN DERHAL VE HIZLA AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ’

Hükümet Medya Ofisi’nin açıklamasında, “Yanlış, yersiz ve faydasız üsluptaki havadan yardım operasyonlarına son verilmesi çağrısında bulunuyor, 6 aydan beri aralıksız akut gıda kıtlığı ve açlık çeken Filistin halkına insani yardım ulaştırılması için kara geçişlerinin derhal ve hızla açılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca İsrail’in uluslararası kınama ve karar tasarılarını hiç sayarak sınır kapılarını ve geçiş noktalarını kapalı tutması, sivilleri zorla aç bırakarak öldürmesi, haksız abluka, soykırım ve etnik temizlik suçlarını işlemeye devam etmesi en güçlü şekilde kınandı.

ABD yönetiminin İsrail’in Gazze Şeridi’nde uyguladığı abluka ve zorla aç bırakma politikasından sorumlu olduğunun altı çizilen açıklamada, tüm uluslararası kuruluşları üzerlerine düşen görevi yerine getirme ve tüm dünya ülkelerine ‘işgalcilerin’ işlediği soykırım suçunu kınama ve durdurmak için çalışma çağrısı yapıldı.

UNICEF: GÖRDÜĞÜM HER YER YOK OLMUŞ DURUMDA

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder ve BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci de bugün BM’nin İsviçre’deki Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Elder, “Bugün Gazze Şeridi’nde çocuklar, her zamankinden daha fazla sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuyor ancak buna her zamankinden daha az erişebiliyor” diye konuştu.

Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan ve İsrail’in kara harekatı hazırlığında olduğu Refah şehrini yaklaşık 3,5 ay önce ziyaret ettiğini belirten Elder, şu anda buranın tanınamayacak durumda olduğunu söyledi. Elder, Refah’ta izdiham yaşandığına, insanların çadırlarda ve sokaklarda hayatını sürdürdüğüne işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Refah’ta yaklaşık 850 kişiye bir tuvalet düşüyor. Bu, en temel insani ihtiyaçların karşılanmaması ve insan onurunun hiçe sayılması demektir. BM’de geçirdiğim 20 yıl boyunca hiç bu kadar yıkım görmemiştim. Gördüğüm her yer, her sokak tamamen yok olmuş durumda.”

‘HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR’

Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin üçte birinin kısmi olarak hizmet verdiğini vurgulayan Elder, “Bugün Gazze Şeridi’nde çocuklar, her zamankimden daha fazla sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuyor ancak buna her zamankinden daha az erişebiliyor” dedi. Elder, Refah’a kara saldırısının tehlikelerine dikkati çekerek, Refah’ın Gazze’de kalan son hastaneye, barınaklara ve su sistemlerine ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Refah kentinde 600 bin çocuğun yaşadığını bildiren James Elder, “7 Ekim 2023 öncesi Gazze Şeridi’ndeki 5 yaş altı çocukların yüzde 1’i yetersiz beslenme sorunu yaşıyordu. Şimdi ise 5 yaş altı her 3 çocuktan 1’i yetersiz besleniyor” ifadelerini kullandı. Elder, Gazze’nin kuzeyinde gıda ve tıbbi malzemeye acil ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, bu bölgeye yardım ulaştırma çabalarının sekteye uğradığını dile getirdi.

‘HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN UNRWA KONVOYLARINA İZİN VERİLMİYOR’

Vellucci de Gazze’nin kuzeyine yardımların ulaştırılmasına ilişkin BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) son açıklamasını paylaştı.

İsrail’in, 21 Mart’tan beri Gazze’nin kuzeyine giden yardım tırlarını engellediğini belirten Vellucci, 24 Mart’ta İsrailli yetkililerin, UNRWA’nın gıda yardım konvoylarının girmesine izin vermeyeceğini hiçbir gerekçe göstermeden bildirdiğini hatırlattı.

UNRWA: MAYIS SONUNA KADAR YETERLİ FONA SAHİBİZ

Öte yandan, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Cenevre’de Reuters’a yaptığı açıklamada, kurumun mayıs ayının sonuna kadar faaliyetlerini sürdürebilecek mali kaynağa sahip olduğunu bildirdi. Lazzarini, “Bir ay önce önümüzdeki bir ya da iki haftayı öngörebilirken bugün mayıs ayının sonuna karar faaliyetlerimizi sürdürebileceğiz” dedi.

İsrail yönetimi, Gazze’de 12 bin çalışanı bulunan UNRWA’nın 14 çalışanının 7 Ekim saldırılarına katıldığını, bu nedenle ajansın kapatılması gerektiğini savunuyor. Aralarında ABD’nin de yer aldığı 10 kadar ülke ve kurum bugüne kadar UNRWA’ya bağışlarını dondurduğunu açıkladı. Avustralya, Kanada, İsveç ve Avrupa Birliği (AB) ise bu süreçte kararlarından dönerek Ajans’ı finanse etmeyi sürdüreceklerini duyurdu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir